10 oktobris 2013

Ievaskotais rudens


Rudens rada burvību mums visapkārt. Un tik ļoti gribētos to saglabāt. Ja ne mūžīgi, tad vismaz kādu brīdi. Varbūt var ielekt no rudens lapu krāšņuma uzreiz baltā tīrā sniegā?

Bet kā? 

Bērnībā mēs rudens lapas nopresējām grāmatās. Arī tagad bērniem skolā, dārziņos gatavojam tās līdzīgi. Un aplikācijām uz papīra tas der lieliski. Tomēr man šķiet nopresētas lapas ir plakanas, nedzīvas. Vismaz man gribējās tādas īstas, telpiskas, Kādas tās ir dzīvē. 
Pagaišruden jau iemēģināju roku - uztaisīju rudens lapu vainagu. Taču jau nākamajā dienā tas bija sačervelējies un pēc nedēļas skata vairs nebij nekāda. Arī krāsas lēnām izzuda lapām izžūstot.

Šogad atklāju pinterest un arī risinājumu šai problēmai - lapas var saglabāt mazliet ilgāk krāšņas un nesačervelējušās iemērcot sveču vaskā.

Atlika tik iemēģināt.
Pirmā kļūda - likt slapjas nožūt uz avīzes, jo 1) tās pielīp papīram 2)  lapās veidojas vaska peļķītes, un sastingstot šai vietās vasks vairs nav caurspīdīgs. 
Attiecīgi sapratu, ka katru lapu ir rūpīgi jānotecina virs vaska vanniņas.

Sekoja nākamā kļūda - vasks padziestot, lai gan izskatās vēl šķidrs vairs īsti labi nenotek un lapa paliek apķeskāta ar pamatīgu vaska kārtu.

Beigās vanniņa stāvēja pa taisno uz plīts. Un es katru lapu atsevišķi notecināju, tad grozot dažādos virzienos (lai neveidojas satecējumi lapas spicītēs) ar elpu nopūtu kamēr vasks sastinga.
Taču rezultāts ir super. Lapas sastingušas laikā. Man šķiet, ka pat mazliet spilgtākas, tādas kā tās izskatās rudens lietū. 

Trauslas gan viņas ir. Neuzmanīgi darbojoties vasks salūzt. Tā kā vainagu no tādām uzpīt varētu būt sarežģīti. Bet var taču atrast citu izmantošanas veidu - iekārt lampā virs ēdamgalda, pielīmēt loga stikliem, piekārt pie sienas virteni.

PAPILDINĀTS:
Esmu spilgtu, izteiktu krāsu cienītāja. Diemžēl manas cerības par rudens krāsu saglabāšanu nepiepildījās. Jau pēc nedēļas lapas sačervelējās un bija skaidrs, ka arī krāsas pamazām zūd. Zemāk bildē ievaskotās skaistās spilgti dzeltenās un sarkanās lapas visas kļuvušas vienādi pelēkbrūnas. No kā secinājums - saglabāt kādam pasākumam 2-3-4 dienām ievaskojot var. Taču vaskojums ir ļoti trausls mazākais pieskāriens rada plaisas. Krāsas saglabājas tikai mazliet ilgāk kā nevaskotām. Attiecīgi diez vai vēl kādreiz pūlēšos vaskot. Labāk tad ar fotoaparātu ķert rudenīgus kadrus un karināt bildes pie sienas.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru